צוואה הדדית מהי ומה היתרונות שלה על פני צוואה שאינה הדדית

צוואה הדדית 

צוואה הדדית היא צוואה שבה שני  בני זוג, עורכים צוואות הדדיות אחת לשנייה. הצוואות ההדדיות קובעות כי אם אחד מבני הזוג נפטר, בן הזוג השני יהיה היורש של כל רכושו. אם בן הזוג השני נפטר לאחר מכן, הרכוש שלו יעבור ליורשים שנקבעו מראש בצוואה .

צוואה הדדית היא צוואה מיוחדת, מכיוון שהיא מבוססת על ההסתמכות של כל אחד מבני הזוג על ההתחייבות להוריש לאחר פטירת שניהם את הירושה באופן המוסכם. לכן, צוואה הדדית אינה ניתנת לשינוי באופן חד-צדדי לאחר פטירת אחד מהיורשים.

היתרונות של צוואה הדדית על פני צוואה שאינה הדדית:

  • הבטחת רצון בני הזוג: צוואה הדדית מקנה ביטחון רב יותר לכל אחד מבני הזוג בכך שכל אחד מהם מוריש את כל רכושו לבן הזוג שנותר בחיים, מבלי שבשלב זה הילדים יורשים את חלקו של בן הזוג שנפטר וכך הם לא הופכים שותפים בנכסים של בני הזוג בזמן שאחד מהם עדיין בחיים.  באופן זה קיימת למעשה ערבות הדדית בין בני הזוג להנחלת כל הרכוש לבן הזוג שנותר בחיים ורק לאחר ששניהם  הולכים לבית עולמם מתחלקת הירושה בין היורשים  באופן שמוסכם מראש על ידי בני הזוג שעורכים את הצוואה ההדדית.
  • מניעת סכסוכים עתידיים: צוואה הדדית עשויה למנוע סכסוכים עתידיים בין יורשים פוטנציאליים, שכן היא מבטיחה שהרכוש של בני הזוג יעבור לצדדים שנקבעו מראש בצוואה, גם אם אחד מבני הזוג ימות קודם.
  • גמישות רבה יותר: צוואה הדדית מאפשרת לבני הזוג להסדיר את הירושה שלהם בצורה גמישה יותר, שכן הם יכולים לקבוע הוראות ספציפיות בנוגע לחלוקת הרכוש, כגון הוראות לגבי חלוקת נכסים מסוימים, הוראות לגבי מינוי אפוטרופוס לילדים קטינים, וכו'.

    יורש אחר יורש – צוואה הדדית היא ברוב המקרים גם צוואת יורש אחר יורש והיא מנוסחת באופן שבו היורש הראשון יקבל את הרכוש של המוריש מיד לאחר מותו בעוד שהיורש השני  יקבל את הרכוש של היורש הראשון רק לאחר שארית חיו של היורש הראשון.

    לדוגמה, אם אדם נשוי ואין לו ילדים, הוא יכול לערוך צוואה של יורש אחר יורש, שבה הוא קובע כי אשתו תהיה היורשת הראשונה שלו, ואילו אחיו או הוריו יהיו היורשים השניים שלו. במקרה זה, אשתו תקבל את הרכוש של המוריש מיד לאחר מותו, ואילו הוריו או אחיו יקבלו את הרכוש שלה רק לאחר שארית חיה של אשתו. כשיש ילדים ניתן כמובן ליתן הוראה שבה בן הזוג שנותר בחיים יורש את כל חלקו של בן הזוג שנפטר לפניו ולאחר מותו של בן הזוג השני יועבר כל העיזבון ויתחלק בין הילדים היורשים.

    יתרונות צוואת יורש אחד יורש

    ישנם מספר יתרונות לצוואת יורש אחר יורש. ראשית, היא מאפשרת למוריש להבטיח כי רכוש שלו יעבור לאנשים שהוא אוהב, גם אם היורש הראשון נפטר לפניו. שנית, היא מונעת סכסוכים בין היורשים השניים לאחר מותו של היורש הראשון. שלישית, היא מונעת את הצורך בחלוקת הרכוש על פי חוק הירושה במידה וחלוקה זו אינה תואמת את רצון המצווה.

    צוואה הדדית היא צוואה שאינה ניתנת לשינוי לאחר פטירת אחד מבני הזוג

    צוואה הדדית היא צוואה מיוחדת, מכיוון שהיא מבוססת על ההסתמכות של כל אחד מבני הזוג על ההתחייבות להוריש לאחר פטירת שניהם את הירושה באופן המוסכם. לכן, צוואה הדדית אינה ניתנת לשינוי לאחר פטירת אחד מהיורשים.

    אם בן הזוג שנותר בחיים מנסה לשנות את הצוואה ההדדית לאחר פטירת בן הזוג הראשון, השינוי לא יהיה תקף. הרכוש של בן הזוג הראשון יעבור ליורשים שנקבעו בצוואה ההדדית, כפי שנקבע במקור.

    הסיבה לכך היא שהחוק רואה בצוואה הדדית כהסכם חוזי בין בני הזוג. ההסכם קובע כי כל אחד מבני הזוג מוריש את רכושו לבן הזוג השני לאחר מותו, בתמורה לכך שהבן הזוג השני מוריש את רכושו ליורשים שנקבעו בצוואה ההדדית.

    אם בן הזוג שנותר בחיים מנסה לשנות את הצוואה ההדדית לאחר פטירת בן הזוג הראשון, הוא מפר את ההסכם החוזי. הפרת הסכם חוזי היא עבירה משפטית, והיא יכולה להוביל לתביעה משפטית. יתרה מכך, על פי הפסיקה לא ניתן גם לשנות צוואה הדדית אם אחד מבני הזוג עדיין חי אך איבד את יכולתו הקוגניטיבית לשנות את הצוואה.

    לכן, חשוב לזכור כי צוואה הדדית היא צוואה מיוחדת, שאינה ניתנת לשינוי לאחר פטירת אחד מהיורשים.

    עם זאת, במהלך חיי בני הזוג ניתן לשנות את הצוואה ההדדית גם ללא הסכמה של אחד מבני הזוג . סעיף 8א(ב) לחוק הירושה, תשכ"ה-1965, קובע כי ביטול צוואה הדדית יכול להתבצע גם על ידי הודעה בכתב של אחד מבני הזוג, בחיים של שני בני הזוג. אם ניתנת הודעה בכתב, הצוואה ההדדית בטלה.

כמה עולה צוואה הדדית?

עלות צוואה הדדית לפי התעריף המינימלי של לשכת עורכי הדין היא 2,888 ש"ח. התעריף כולל את עריכת צוואה הדדית וכן את הפקדת הצוואות אצל רשם הירושה. עלות זו אינה מחייבת את עורכי הדין, אשר רשאים לבקש שכר גבוה או נמוך יותר ממה שנקבע בתעריף המינימאלי כך שהעלות בפועל של עריכת צוואה הדדית תלויה במספר גורמים, כגון ניסיונו המקצועי של עורך הדין יוקרתו המקצועית ומורכבות הצוואה.

בהתבסס על הנתונים הנ"ל , העלות בפועל של עריכת צוואה הדדית עשויה לנוע בין 1,800 ש"ח ל-3,000 ש"ח במקרים של צוואה הדדית סטנדרטית שאינה מורכבת במיוחד לבין 3,000 ש"ח עד  5,000 ש"ח ויותר במקרים של צוואה הדדית מורכבת שמכילה רכוש והוראות רבות לחלוקה .

מה היתרון של עריכת צוואה הדדית בפני נוטריון?

עריכת צוואה בפני נוטריון מוסיפה לצוואה תוקף משפטי מיוחד, ומפחיתה את הסיכוי שהצוואה תבוטל בעתיד. בנוסף, נוטריון נדרש לערוך את הצוואה בהתאם לכללי החוק, ולכן הצוואה תהיה מוכנה בצורה מקצועית ומהימנה.

שרותי משרדו של עורך דין ונוטריון ניר טולדנו

אין ספק שצוואה הדדית היא כלי משפטי חשוב וחיוני שיכול לסייע לבני זוג להבטיח את רצונם בנוגע לירושה שלהם. אם אתם בני זוג המעוניינים לערוך צוואה הדדית, מומלץ לפנות לעורך דין נוטריון מומחה לדיני ירושה, שיוכל לסייע לכם לערוך צוואה הדדית מושכלת וחוקית.

משרדו של עורך דין ונוטריון ניר טולדנו מספק שירותי עריכת צוואה הדדית לכל בני הזוג בישראל. עו"ד טולדנו הוא עורך דין מומחה לדיני ירושה, בעל ניסיון רב בעריכת צוואות הדדיות.

משרדו ממוקם ברחוב תוצרת הארץ 3 פתח תקווה בניין בסר סיטי T קומה 18. לתאום פגישה לעריכת צוואה וקבלת הצעת מחיר ניתן להשאיר פרטים בדף צור קשר או חייגו עכשיו 03-9309677.